Bra resultat för Piratpartiet

Resultaten för Skolvalet 2019 är nu ute, länk här.

I Skolvalet så har det gått bra för Piratpartiet då man fick 3,4%, vilket är ett bättre resultat jämfört med det riktiga EU-valet där man endast fick 0,6%. Att fler unga röstar på Piratpartiet än vad äldre gör kanske inte kommer som en överraskning men de mer intressanta resultaten gömmer sig lite djupare.

I Umeå där det har skett väldigt mycket aktivitet inför valet så har man fått väldigt bra resultat på vissa skolor. På Umeås Internationella Gymnasium så har Piratpartiet fått hela 13,3% vilket är otroligt. I Luleå så finns det också ett intressesant exempel, hos Luleå Gymnasieskola så fick man 4,4 % medan hos Tunaskolan så fick man 8,5 % vilket var lika mycket som Moderaterna fick där. En skoldebatt hölls på båda skolorna, dock så fick Ung Pirat bara vara med på Tunaskolans debatt och detta resultat visar hur stor skillnad det gör. Ett till exempel på detta finns om han hoppar ner till andra sidan landet. I Lund så har vi många aktiva och det var 5 skolor som var med i skolvalet där. 6% blev genomsnittsresultatet i Lund vilket är nästan dubbelt så högt som riksgenomsnittet.

Det viktiga att ta med sig ifrån detta är att våra aktiviteter gör skillnad, att sätta upp affischer, att delta i debatter, att bara synas gör skillnad. Ibland så kanske man undrar ifall man faktiskt gör någon skillnad som aktivist men detta resultat visar klart och tydligt att sakerna vi gör är viktiga. De gör Inte bara en liten skillnad, utan en väldigt stor skillnad.

Resultatet visar dock också att unga personer bryr sig om Piratpartiets politik, de bryr sig om de digitala frågorna och det är därför Ung Pirat måste finnas, för att kunna plocka upp dessa ungdomar.

Nästa steg för oss är att bli ännu starkare inför nästa val och detta är något vi behöver eran hjälp med. Vi behöver starka lokala fästen runt om i landet där aktiva medlemmar är ute och representerar oss och Piratpartiet. Internet står just nu vid ett vägskäl, man kan antingen välja att sitta bakom ratten och hjälpa till att styra mot en ljusare framtid med flödande kunskap och bra infrastruktur för kommunikation eller så kan man sitta i passagerarsätet där man låter internet och samhället gå åt ett mer dystopiskt håll, med sämre möjligheter till kommunikation, ett samhälle med konstant övervakning och en ungdom som göms i skuggan av okunniga politiker.

Vi behövs mer än någonsin förut, med vi så menar vi er och era vänner. Ni gör skillnad.

// Förbundsstyrelsen för Ung Pirat