Aktivera dig!

Välkommen till Ung Pirat

Ung Pirat är Piratpartiets ungdomsförbund. Vi är en samling av unga pirater som hittar på saker tillsammans, dels för att utveckla vår politik, men också för att ha roligt och se till att piratrörelsen växer. Om du vill bli del av detta, så bli gärna medlem. Det är kostnadsfritt och tillåter deltagande i olika evenemang och resor helt gratis!

Vad står vi för?

Grundpelaren i våra värderingar är att den tekniska utvecklingen gett oss otroliga möjligheter för att förbättra samhället, men att politiken inte hängt med. Vi vill se till att kunskap och teknologi sprids så att alla kan ta del av den, annars riskerar vi att några få spelare får all makt.

Om du vill veta mer så finns principprogrammet och sakpolitiken på partiets hemsida: piratpartiet.se

Vad gör vi?

Vi gör allt möjligt! Generellt så kan vi dela in våra aktiviteter i två delar: utåtriktat och inåtriktat.

Utåtriktade aktiviteter kan vara att vi vill rekrytera fler medlemmar eller sprida våra budskap. Till exempel så har vi producerat en video kring ett EU-förslag som kallas Chat Control.

Inåtriktade aktiviteter riktar sig främst mot våra medlemmar och är till för att vi ska lära känna varandra, kunna utveckla vår politik, utbilda varandra och så klart för att ha roligt.

Exempel på utåtriktade aktiviteter:

 • Åka och ställa ut på evenemang
 • Anordna demonstrationer
 • Skriva debattartiklar
 • Producera material för sociala medier
 • Sprida våra inlägg på sociala medier
 • Delta i paneler och debatter
 • Dela ut kaffe och fika på campus och skolor
 • Affischera och dela ut flygblad

Exempel på inåtriktade aktiviteter:

 • Anordna läger eller träffar
 • Piratfika, online eller fysiskt
 • Workshop kring vår politik och hur vi kan förbättra den
 • Utbildningar för hur du kan bli bättre på att aktivista
 • Spelkvällar

Hur deltar jag?

Där vi hänger online mest är Mattermost, vilket är vår interna chatt, men också på vår Discord-server. I välkomstmejlet från Ung Pirat finns en inbjudningslänk till vår interna chatt. Om du inte hittar din inbjudan så kan du be om en ny från fs@ungpirat.se.

Vi brukar oftast skicka ut mejl och skriva i våra chattar när aktiviteter sker. Onlineaktiviteter brukar det oftast bara vara att hoppa in i.

Större aktiviteter och evenemang brukar vi ofta ha anmälningsformulär för, så håll utkik efter dessa i chatten och på mejlen. Resor, boende och matkostnader brukar Ung Pirat stå för. Detta gör vi för att så många som möjligt ska kunna delta oberoende av sin ekonomi.

Om du är osäker på vem du ska kontakta så kan du alltid skriva till förbundsstyrelsen och kansliet. Vi finns här för att hjälpa till och stötta dig.

Tre-piratsregeln

Det bästa sättet du kan hjälpa till på är att ta initiativ och dra ihop träffar och andra aktiviteter. Både inom partiet och ungdomsförbundet jobbar vi med tre-piratsregeln. Det innebär att om du och två andra pirater har en bra idé, så har ni mandat att göra det i vårt namn. Ni kan alltså helt på egen hand organisera aktiviteter och representera Ung Pirat utan särskilt godkännande, givet att det är förenligt med våra ideologiska värderingar. Utlägg för sådana aktioner kompenseras generellt för (så länge som de är rimliga och måttfulla). Vid osäkerhet så svarar vi gärna på frågor: fs@ungpirat.se

Hur är vi organiserade?

Ung Pirat är ett förbund, vilket innebär att vi är en organisation som består av föreningar. Vi har delat in våra föreningar i 3 olika delar: hubbar, lokalföreningar och tematiska föreningar.

Hubbar är stora regionala föreningar som anordnar större lokala aktiviteter för sina medlemmar. Varje medlem tillhör en hubb när de går med i Ung Pirat. Vilken du tillhör kan du se här.

Lokalföreningar är mindre lokala föreningar, oftast för en specifik stad.

Tematiska föreningar är intresseföreningar inom olika områden. Till exempel så har vi Ung Piratpropaganda som håller på med produktion av film och annat roligt.

Den främsta fördelen med föreningar är att de har egna pengar, vilket gör det möjligt att hitta på aktiviteter som kostar utan att medlemmarna behöver betala ur egen ficka.

För att driva föreningar behöver vi personer som kan driva dem. Om du är intresserad av att ta på dig en större roll så hör av dig på chatten, eller mejla till förbundsstyrelsen: fs@ungpirat.se

Inspiration

Det är toppen att du har tankar och idéer, det är vad som behövs. Vad mer som behövs är ledare. De som vågar sätta saker i rörelse. Det är oftast så att det är den med idéerna som har den mest kompletta visionen för vad dessa idéer ska utmynna i och därför så är den eller de personerna de som är bäst lämpade att leda arbetet.

(…) försök att hitta sätt att leda på snarare än att försöka hitta någon som är villig att leda, för det kommer till slut innebära att idéerna blir verklighet mycket snabbare. (…) fråga inte vem som är villig att leda dig, utan fråga vilka som är villiga att följa dig.

Magnus Andersson, Partiledare för Piratpartiet 2016-2019

Affischera

Vi har en hel del affischer som kan sättas upp. Oftast så finns det anslagstavlor av olika slag där man kan sätta upp affischer. Ifall du behöver tejpa upp affischen så rekommenderar vi vit eltejp då den inte lämnar märken efter sig.

Affischerna kan oftast beställas från Piratshoppen, men möjligheten finns också ibland att trycka upp affischer själv. Ifall du har frågor kring detta så kan du kontakta Jakob Sinclair
jakob.sinclair@ungpirat.se, @antiwrapper

Engagera med pizza och filmkväll

Det finns pirater utspridda i landet, varför ses ni inte och tar en pizza? Eller se en film? Ta en promenad eller något annat event?
Vill du veta vilka pirater som finns i ditt område så kan du alltid kontakta din lokala hubb.
Eller om du vill dra med pirater från svearike landet runt så har Ung Pirat en aktivistsamordnare:
David Klarlund
david.klarlund@ungpirat.se@shaithan

Aktivista på tillställningar

Ung Pirat åker på både convent och festivaler, här behöver vi aktivister som kan visa upp sig och rekrytera mera. För att lättare kunna locka människor till piratbordet kan det behövas något eget och extra. Kanske en pappershatt eller en lek.
I dessa fall är det bäst om du kontaktar din lokala aktivistsamordnare, eller Ung Pirats egna:
David Klarlund
david.klarlund@ungpirat.se@shaithan

Anordna en demonstration

Då och då händer det saker som kräver en demonstration. Det kan till exempel vara en årsdag av en viktig händelse eller ett försök att dra uppmärksamhet till någon aktuell händelse. Klicka här om du vill veta mer.

Håll en kurs

Har du extra kompetens inom något? Varför inte hålla en kurs? Online eller AFK, det spelar ingen roll! Vi hjälper dig komma igång med det du vill göra, lära, uppleva!

Fotografera

Stock Photos, Stock Photos, Stock Photos! Blir vi inte alla less på dem? Varför inte fota något eget och skicka in så vi kan använda dem istället? Mer karaktär! Mer engagemang och framförallt mer piratande!

Insändare/debattartiklar

Ung Pirat kan och bör synas mer i lokalmedia. Även om enskilda pirater då och då syns i tidningar, är det fortfarande en stor outnyttjad möjlighet för vår förening.
Fokuset borde ligga på korta insändare. Det ska vara korta och intensiva, blir lättare publicerat och får mer genomslag. Lokaltidningar når tiotusentals läsare.  Antalet människor som läser en lokaltidning är ofta avsevärt högre än tidningens upplaga. Alla dessa potentiella väljare behöver påminnas om att Piratpartiet är ett politiskt alternativ. Men om du har tid att fördjupa dig i ett ämne eller har tiden att skriva en debattartikel är den tiden alltid guld värd. Ta dig bara inte vatten över huvudet.

Måla, teckna, rita & skapa

Älskar du att skapa? Varför inte använda de kunskaperna för att träna på att sprida kultur med andra? Konst är ett effektivt sätt att både liva upp vardagen på OCH framföra ett politiskt budskap. Skapa något som vi kan sprida, du kan dela dina skapelser med oss på:

 • Via Mattermost
 • Via Discord
 • Via Facebook
 • Via Twitter
Piratmemes

Vem älskar inte memes? Du? Trodde väl det. Memes är ett enkelt sätt att förmedla en kortare ide snabbt och sprida ett budskap effektivt. Titta bara på alla dessa nöjda exempel:

Rekrytera fler pirater

Känner du dig ensam och vill ha mer kompisar? Vi kanske kan vara lösningen för dig då. Ung Pirat erbjuder dig gott sällskap och massor av roliga saker för dig som vill lära känna nya människor. Rekrytera dina blivande vänner idag!

Skriva manus till kortfilmer

Valet ligger alltid runt hörnet, även om det avklarades igår. Vi behöver alltid kunna hålla våra ståndpunkter tillgängliga för alla. Där funkar media klipp och kortfilmer extra bra! 

HAR DU EN IDÉ? 

Kontakta Siula Grandé: siula.grande@ungpirat.se

Uppdatera Ung Pirats hemsida

Ung Pirats hemsida behöver fyllas ut med mer hjälpsamt och roligt innehåll, är du intresserad av webbdesign eller att fylla ut sidorna med innehåll? Kontakta gärna Ung Pirats IT-grupp om du vill hjälpa till: it@ungpirat.se