I helgen som var, 14 – 17 april, så höll European Pirate Party (PPEU) och Young Pirates of Europe (YPE) möten i den vackra franska staden Strasbourg. För er som inte vet så är PPEU  och YPE paraplyföreningar vars tanke är att kordinera och öka samarbetat mellan piratpartier och deras ungdomsförbund runtom i Europa. Anledningen till varför vi befann oss i staden Strasbourg är för att det är bland annat där som EU-parlamentet håller hus.

Jag, Jakob Sinclair, tillsammans med Gabriel Karlsson var med och representerade Ung Pirat och det var en fantastiskt rolig helg. Franska piraterna tog på sig uppgiften att anordna sammankonsten under lördag/söndag och de gjorde ett förträfligt arbete. De var även många, jag tror jag aldrig har sett så många pirater i mitt liv på ett och samma ställe. På måndagen blev det besök och workshop i EU-parlamentet där vi även träffade tyska piratpartisten Patrick Breyer som är EU-parlamentariker. Vi hade workshop kring Chat Control och hur vi ska arbeta emot förslaget. En av idéerna vi hade var att skapa en kort film med temat ”Pandoras ask”. Sist på dagen så avslutade vi med EPIC, YPE:s medlemsmöte där föregående år gicks igenom och ny styrelse väljs.

YPE har haft sina problem genom åren, bland annat med sin registrering som föreningen i Luxemburg och därmed inte kunnat ha eget bankkonto. Dock så har föregående styrelse precis löst situationen med luxemburgisk byråkrati och vi lyckades fylla alla platser i den nya styrelsen! Hela den nya styrelsen är taggade personer som ivrar efter att dra igång nya projekt och består av:

 • Ordförande: Matěj Bělohoubek (Tjeckien)
 • Kassör: Vincent Douroux (Frankrike)
 • Sekreterare: Maija Li Raudaskoski (Finland)
 • Styrelseledamöter:
  • Charalampos Kyritsis (Grekland)
  • Christian Elia (Sverige)
  • Samuel Enenkl (Tjeckien)
  • Mili Slouková (Tjeckien)

Vill också rikta ett stort tack till föregående ordförande för YPE, Šárka Václavíková. Odvedli jste úžasnou práci a přeji vám hodně štěstí v další práci.

Överlag så har hela helgen fyllt mig med optimism om piratrörelsen vid en perfekt tidpunkt, för nästa år så är det EU-val. Hoppas du är med oss ombord då!

 

 

 

 

 

 

 

Er förbundsordförande, Jakob Sinclair