Kom och var med på demonstrationer den 23:e mars

Hej Pirater,

Vi i styrelsen arbetar just nu med att göra ett facelift för ungpirat.se men det är några viktiga saker som kommer ske nu i helgen vi vill informera om.

Demonstrationer mot artikel 13

EU valet och beslutet runt artikel 13 närmar sig med stormsteg. Vi vill inte att det ska finnas ens en gnutta tvekan hos politikerna, oavsett parti, som ska rösta att; ett bra internet är ett öppet internet. Därför uppmuntrar vi er att följa med oss den 23 mars på demonstration. Än så länge sker en i Göteborg och en Stockholm. Demonstrationerna börjar kl 12, i Stockholm så börjar demonstrationen vid Mynttorget och i Göteborg så börjar demonstrationen vid Götaplatsen

Stockholm: https://www.facebook.com/events/2239460902933225/

Göteborg: https://www.facebook.com/events/273022263631421/

Det kommer även hållas ett mindre evenemang i Malmö där man kan ställa frågor till oss och Piratpartiet gällande Artikel 13, även kaffe och fika kommer att finnas!

Malmö: https://www.facebook.com/events/411184509633878/

Vad är artikel 13?

Artikel 13 är en del av EU:s nya upphovsrättsdirektiv. Upphovsrättsdirektivet kommer att röstas på i EU parlamentet den 27:e mars vilket är väldigt snart, det är vår sista chans att stoppa Artikel 13.

Det Artikel 13 innebär är att nätplattformar och hemsidor blir ansvariga för vad deras användare laddar upp gällande upphovsrätt. Ifall en användare, till exempel, skulle ladda upp en upphovsrättsskyddad video på Youtube utan tillstånd så skulle även Youtube göra sig skyldig till brott.

Detta innebär att plattformar som Youtube kommer att tvingas till att ha filter som kollar igenom allt material användare laddar upp oavsett vad det är, videos, ljudfiler, text etc. Men det finns undantag gällande upphovsrätten, till exempel så får man göra parodier på upphovsrättsskyddat material, men hur ska ett filter kunna veta ifall någonting är en parodi eller inte? Svaret på det är att filtret kommer inte att kunna skilja ut parodier till exempel och filtret kommer då blockera mycket mer än vad som egentligen behövs. Artikel 13 kommer alltså att innebära ett censurfilter över hela internet.

Vill du veta mer? Vårt moderparti har börjat med PiratTV varje lördag, följ med där: https://www.twitch.tv/piratvision

Frågor kan ställas till oss i styrelsen på: fs@ungpirat.se

// Styrelsen